Prenumerera på mitt Nyhetsbrev och få 10% rabatt på din första session 

Prenumerera på mina nyhetsbrev, där jag delar med mig av artiklar med noggrant utvalda teman för att hjälpa dig optimera din hälsa; ingen skräppost – Jag respekterar din inkorg.

Subscription

Levande enzymer del 2 

Kombinera maten rätt!

”Du kan äta den bästa maten i världen, men äter du fel kombination av mat kan du fortfarande bli sjuk”.  – Ett Ayurvediskt ordspråk –

I det här inlägget ligger fokuset på hur och varför det är viktigt att kombinera olika slags mat på rätt sätt. Det är speciellt viktigt när du äter rå mat (levande föda) eftersom de olika enzymerna fortfarande är aktiva, men kan även gälla kokt-processad mat baserat på min egen erfarenhet. I föregående inlägg tog jag upp hur olika näringsämnen kräver olika enzymer för att brytas ned i de beståndsdelar som kroppen sedan kan absorbera. 

Du kanske tycker att det låter konstigt och utan betydelse, men om du förstår att all föda består av olika kemikalier så kanske det blir mer logiskt. Jag har hämtat mycket information från mina studier vid Hippocrates Wellness Institute och deras grundare; Ann Wigmore & Brian Clement – Ph.D, L.N.

När vi gick i skolan fick vi i kemi-labbet lära oss att fel kombinationer av kemikalier kunde få förödande effekter. Samma sak gäller faktiskt på sätt och vis, när det gäller att kombinera mat.

Det bästa för optimal matsmältning och näringsupptag är att äta en typ av mat i taget. Så gjorde våra nomadiska förfäder för länge sedan när de vandrade i naturen och hittade bär, rötter, örter etc.

Men idag vill vi ju gärna ha lite mer variation med vår mat. Då kan vi hjälpa kroppen med att förstå de olika grupper av mat som är bäst att kombinera för effektivt upptag av näring. Det har också, som sagt, att göra med att olika grupper behöver olika enzymer och olika lång tid för att tas upp av kroppen. Läs gärna ”Levande enzymer del 1” för mer info om enzymernas betydelse för vår hälsa. 

Här är en förenklad sammanställning av de olika grupperna och deras kombinationer. Du kan också se hur mycket tid som behövs för att de ska brytas ner i matsmältningssystemet.

Beskrivning av olika proteiner

Så varför är matkombination så viktigt?

Enkelt sett, kan man också se mat som information av olika frekvenser som påverkar kroppen. Energier som manifesteras i form av alla de element som bygger upp våra kroppar. Frekvenser som är i harmoni skapar vad vi kallar hälsa och disharmoni, det motsatta. Olika näringsämnen kan då m a o vara i harmoni eller disharmoni med varandra när de intas på samma gång.

Så om du t ex äter koncentrerad mat som protein, som bryts ner på 4 timmar, tillsammans med frukt som bara tar 1-1.5 timme, så stoppas nedbrytningen av frukten i magen och den börjar jäsa och skapa gas. Den börjar faktiskt att ruttna innan kroppen kan ta upp näringsämnena som sker i tunntarmen. Inte en bra ide!

Det kan i sin tur leda till kroniska sjukdomar och skapa en grogrund för patogener om det händer regelbundet. När vår kropp inte är i harmoni påverkas vi på alla nivåer; fysiskt, psykiskt, känslomässigt och spirituellt.

Här är en enkel sammanfattning av mat som inte är i resonans när den äts tillsammans;

pilar

Jag har i detta inlägg försökt att förmedla en relativt enkel, lättförståelig bild av detta omfattande och komplicerade ämne. Ovanstående diagram visar optimala och allmänna matkombinationer, men enligt Ann Wigmore så är det bäst att lyssna på kroppen och låta den bestämma, eftersom varje person har en unik konstitution, omständigheter och bakgrund. Det kräver förstås att vi lär oss att vara medvetna om kroppens tillstånd och reaktioner och också våra tankar och attityder. Så reflektera över dessa idéer, prova dem och se vilka effekter du upplever.

Ha det gott tills nästa gång! 

Vill du ha mer hjälp med din kropps näringsbalans och matsmältning?
Då kan du också ta hjälp av det fantastiska hjälpmedlet vi har i Quantum Biofeedback instrumentet – QUEX ED. Här kan du boka tid!


Men glöm inte att grunden bygger på vad du gör varje dag – en hälsosam livsstil!

Ha din bästa dag någonsin!

Lev. Balansera. Hela.

Annika Andersen Laggoune

Certifierad Biofeedback Terapeut

Grundare Levohela Frekvensmedicin och Hälsa