Prenumerera på mitt Nyhetsbrev och få 10% rabatt på din första session 

Prenumerera på mina nyhetsbrev, där jag delar med mig av artiklar med noggrant utvalda teman för att hjälpa dig optimera din hälsa; ingen skräppost – Jag respekterar din inkorg.

Subscription

Vikten av levande enzymer – del 1

Varför är det så viktigt att äta obehandlad mat?

Vad är det som fattas i vår moderna diet som gör att vi åldras fortare och lättare blir sjuka?

En viktig nyckel heter mat-enzymer.

Men vad är egentligen enzymer? 

Ja, vore det inte för den vitala livsenergi som finns i enzymer så skulle kroppen helt enkelt inte fungera enligt Dr. Edward Howell. Han räknas till en av Amerikas främsta pionjärer inom biokemi och näringsforskning. 

I sin bok ”Enzyme Nutrition” går han till djupet med enzymernas roll i kroppen och ger utförliga svar på ovanstående frågor. 

Här vill jag dela några av de tips som han ger och som jag också fått lära mig under mina studier med Hippocrates Wellness Institute. I det här inlägget skrapar jag bara ytan av detta omfattande och fascinerande område, men delar mer i kommande inlägg.

När vi föds får med oss ett visst förråd av dessa livsviktiga enzymer som ska räcka under hela livet. 

Lite grann som ett bankkonto med en summa insatta pengar. Men när vi äter kokt, stekt eller processad mat använder kroppen stora mängder av denna dyrbara resurs så att vi ska kunna smälta eller tillgodose oss näringsämnen i maten.

Oprocessad (rå) mat, vare sig det är grönsaker, spannmål, frön, nötter eller kött/fisk, innehåller naturligt enzymer som behövs för att vi ska kunna ta till oss just de näringsämnen som finns i den födan.

När vi tillagar mat med över 43 graders värme förstörs 100% av de enzymer och även många andra näringsämnen som t ex proteiner, vitaminer, mineraler etc, som naturligt finns i all oprocessad mat. Nu måste kroppen själv tillföra enzymer för att tillgodose sig med de näringsämnen som finns kvar i födan. Enzymer som det finns ett begränsat förråd av och som också behövs till många andra funktioner i kroppen som t ex vårt immunförsvar.

Oprocessad mat, vare sig det är grönsaker, nötter, frön, bönor, spannmål eller kött/fisk, innehåller naturligt enzymer som behövs för att vi ska kunna ta till oss just de näringsämnen som finns i den födan. Frön, nötter och bönor är skapade som små näringspaket för att plantan ska kunna växa till fullo. Enzymerna startar denna tillväxtprocess. För att de inte ska sätta igång processen för tidigt, har naturen också skapat s k enzymblockerare.

Så vad är enzymblockerare då?

Ja naturen är riktigt listig! Den ser till att t ex frön, nötter eller bönor inte sätter igång att växa förrän förhållandena är optimala, dvs när fröet hamnar i jorden och får tillräckligt med fukt/vatten. Då neutraliseras blockerarna och de näringsämnen som finns vilande i fröet fullkomligt exploderar i antal i förberedelse för en intensiv tillväxt. Men äter vi frön medan enzymblockerarna fortfarande är aktiva, så får vi helt enkelt inte tillgång till all näring.

Reflektera över varför vilda djur äter aldrig kokt mat. Ta t ex ekorrar som gräver ner nötter o frön i jorden. Regnet absorberas av marken och nu avaktiveras blockerarna. De vet helt enkelt intuitivt att när de gräver ner maten så tar det bort dessa blockerade och nu får de tillgång till den fulla näringen efter att fröna har grott i jorden. Finurligt va? 

Här kommer också groddning och blötläggning in i bilden som inte bara gör att alla enzymer fortfarande är aktiva utan ökar näringen i födan och eliminerar enzym-blockerare. Groddning är verkligen ett sätt att optimera vår föda!

Om du vill lära dig mer om groddning kan du gå till det här tidigare inlägget på min hälsoblogg.

Ja som sagt, detta var bara en liten introduktion. Vill ni veta mer kan ni också ta del av nedanstående källor.

I kommande inlägg kommer jag också titta närmare på hur kombinationer av mat också påverkar näringsupptag och matsmältning.

Passa på och njut nu av sommaren och säsongens alla färska grönsaker och frukt! Färskt är alltid bäst!

Nu tar jag semester! Vi hörs igen i augusti med mer intressant och spännande information!

Bon Apetit tills nästa gång! 

Vill du ha hjälp med din kropps näringsbalans och matsmältning?
Då kan du också ta hjälp av det fantastiska hjälpmedlet vi har i Quantum Biofeedback instrumentet – QUEX ED. Här kan du boka tid!

Men glöm inte att grunden bygger på vad du gör varje dag – en hälsosam livsstil!

Ha din bästa dag någonsin!

Lev. Balansera. Hela.

Annika Andersen Laggoune

Källor – referenser

Enzyme Nutrition – The food enzyme concept – Dr Edward Howell

Hippocrates Wellness Institute – Florida , USA