Prenumerera på mitt Nyhetsbrev och få 10% rabatt på din första session 

Prenumerera på mina nyhetsbrev, där jag delar med mig av artiklar med noggrant utvalda teman för att hjälpa dig optimera din hälsa; ingen skräppost – Jag respekterar din inkorg.

Subscription

Magens o tarmens hälsa!

Du är vad du äter (absorberar)!

Hur fungerar faktiskt detta viktiga system i kroppen?
I den här artikeln vill jag dela några allmänna tips för att hjälpa ditt matsmältningssystem att må så bra som möjligt! Det är i sig ett omfattande ämne, men här vill jag i alla fall ge lite information som kan ge en början till ett bättre välmående…

Näringsupptaget från maten är direkt relaterat till magens och kroppens hälsa. Kosttillskott i all ära, men vår kropp är skapad för att ta upp näringen den behöver från vår mat. Orsaken till vårt behov av extra kosttillskott är just p g a ett försämrat näringsupptag, men också för att de konventionella metoder som används för matproduktion idag, tyvärr minskar näringen i maten (mer om det i en annan artikel).

Men näringsupptaget är verkligen viktigt för att hålla vår kropp vid god hälsa och är speciellt avgörande under en läkningsprocess. Många människor mår dåligt för att de inte har fått lära sig ”hur man äter”! Här har vi bl a en nyckel till viktuppgång och många andra ”sjukdomar”. Det är alltså inte bara vad vi äter som har betydelse, utan vad vi verkligen absorberar!

Stress är en viktig faktor här! Enligt Professor William Nelson kan det bl a göra att magens bearbetning av maten avstannar och födan töms för tidigt ner i tunntarmen. Mat som inte är processad i magen på ett korrekt sätt, skapar en ökning av stora, osmälta proteiner och fett som absorberas — i tunntarmen – av vårt lymfsystem (en del av immunförsvaret) som kan bli blockerat. De celler som då skapas är av sämre kvalité, som i det långa loppet (om stress blir till en ”vana”) får stora konsekvenser för vår hälsa. Stress skapar också obalanser i hormon-produktionen, t ex kortisol och insulin… – allt hänger ihop!
Andra faktorer som skapar en för ”tidig” tömning av magen in i tunntarmen är felaktig kombination av mat, för mycket dryck till maten, kaffe, mjölk etc.

När vår mage är försvagad kan du uppleva:

  • Man vill ha något att dricka till maten
  • Känsla av uppblåsthet efter en måltid
  • Kliande hud, speciellt runt ”rektum” (slutet av avföringskanalen)
  • Rapning, gas och sura uppstötningar – kan vara tecken på för låg produktion av magsyra

Goda Regler för magens hälsa och bästa näringsupptag

  1. Drick inte till maten (späder ut magsyran – vänta 2 timmar efter måltiden).
  2. Inget kaffe – vänta 1,5 – 2 timmar efter eller 1 timme innan du äter.
  3. Ingen mjölk – allergiframkallande.
  4. Ät råa grönsaker t ex sallad, innan du äter kokt mat.
  5. Ta extra matsmältningsenzymer om du äter processad (kokt-stekt) mat. Gäller speciellt om du är lite äldre.
  6. Ät frukt separat eller vänta ett par timmar.
  7. Melon ska alltid ätas ensam! (se mer – kombinera mat)
  8. Mindre mål är bättre – tänk näringskvalitet, inte kvantitet.
  9. Åt långsammare och tugga ordentligt – matsmältningen börjar i munnen!
  10. Ät för näring och inte stimulans och alltid när du är hungrig, inte för att du är uttråkad.
  11. Vila efter maten för att maximera magens funktion (minst 35–45 minuter)
  12. Laga och ät maten med kärlek och tacksamhet, aldrig om du känner dig stressad, arg eller negativ. Stressade nerver kan göra att matsmältningsprocessen avstannar, eftersom fokus nu läggs på att ”överleva” ett hot och går till musklerna.
  13. Använd inte antacidmedicin – t ex Novalucol och liknande som tillfälligt kan ta bort symptomen men läker inte orsaken.
  14. Vänta 3 timmar innan du lägger dig efter att du ätit middag.

Kombinera mat på rätt sätt (ladda gärna ner inkluderad pdf här).

Att kombinera mat på bästa sätt är relaterat till en förståelse av enzymernas roll och att olika typer av mat bryts ner olika fort i magen. Återigen är detta ett komplext ämne, men det finns några principer här, som inte är så svåra att ta till sig. Enligt Ann Wigmore (grundare av Hippocrates Health Institute) delas maten in i grupper (se inkluderad pdf, som du kan skriva ut och ha som referens) beroende på dess sammansättning och hur länge de behöver brytas ner i magen.
Generellt kan man säga att proteiner och stärkelse tar längre tid att bryta ner än frukt och grönsaker. Det finns också skillnad på proteiner, stärkelse och olika frukter och här spelar enzymerna en roll (se pdf:en).

Varje typ av mat innehåller naturligt de enzymer som behövs för att bryta ner just den maten men vissa enzymer motarbetar varandra så att jäsning uppstår, vilket får konsekvenser för vår hälsa. Det andra problemet är att när vi äter processad/kokt/stekt mat (över 42 grader) förstörs dessa naturliga enzymer. Nu måste kroppen ta av sitt inneboende enzymförråd som också behövs för en mängd andra funktioner i kroppen bl a immunförsvaret, som då tillfälligt försvagas. Så småningom uttöms kroppens enzymproduktion och vi får matsmältningsproblem och sämre näringsupptag som påföljd, vilket är orsaken till att äldre oftare har mer problem är yngre…

Jag hoppas att denna kortfattade introduktion har gett dig lite insikter att börja med. Vår kropp är en fantastisk skapelse som är mycket komplex. Det är som sagt omfattande ämnen men det finns mycket information att ta del av för den som önskar mer förståelse och information. Nedan ger jag bara några tips på länkar och böcker…

Lev väl och hela ditt liv!

Annika – Levohela

Källor och inspiration:

Böcker:

Dela gärna inlägget