Tycker du att huden känns torrare eller känsligare just nu?
Det beror troligtvis på att vintern är i antågande. När temperaturen sjunker minskar luftfuktigheten i luften vilket gör att huden blir torrare. Kombinationen med blåst gör att huden förlorar ännu mer fukt.
Det som gör det lite extra utmanande är att det sällan är en jämn temperaturförändring. Ofta kan det vara några kalla dagar för att sedan gå tillbaka och bli lite varmare. Och sedan blir det kallare igen! Just de här variationerna gör att särskilt de som har en lite känsligare hud kan fåproblem. Den blir torrare, stramare och reagerar kanske med rodnad.
Men det är bara under en period. När kylan är mer konstant så anpassar sig huden bättre. Visserligen krävs det ofta lite fetare ansiktskrämer vintertid, för att huden inte ska kännas torr.
Överhuden kallas också hudbarriären, syramanteln eller epidermis, många olika namn på samma sak. Det viktigaste är att sköta om den så att den är så opåverkad som möjligt. Den skyddar mot fuktförlust, bakterier, virus, och håller huden mjuk och smidig. Och när kylan kommer och senare på vintern blir det viktigare än någonsin. Särskilt de delar som är oskyddade som ansiktet och kanske även händerna.
Här kommer några tips som stärker huden:
Använd milda rengöringslotioner som inte har för högt PH-värde. Om huden stramar när du rengjort ansiktet är det en tydlig signal på att rengöringsprodukten har tagit bort för mycket av de översta viktiga hudlagret. Vilket i sin tur innebär att du inte har lika bra skydd.
Hudens PH-värde ligger på runt 5,5 medan vattnets PH är neutralt och ligger på 7 i skalan. Smörj därför in rengöringsprodukten först och skölj sedan med vatten. Det fungerar bäst med de som har en olja i basen.
Det finns väldigt fina och näringsrika ekologiska oljeblandningar som ger huden extra näring och skydd. Ett knep som du kan ta till är att vid minusgrader lägga oljan ytterst, alltså ovanpå din dagkräm. Då skyddar den huden mer vid kyla. Om du applicerar oljan först och sedan dagkrämen får huden ett fint näringstillskott.
- tvätta ansiktet med oljebaserad rengöring
- använd en ansiktsolja som yttersta lager vid minusgrader
- Använd en fetare dagkräm under hösten och vintern
De yttersta hudlagret består av ihoppackade döda hudceller, fett, kvalster och bakterier. Det kanske inte låter så trevligt med det bildar en fantastiskt barriär mot oönskade bakterier och virus. Om huden blir torr kan den bli narig men det kan också uppstå tunna tunna sprickor som gör att bakterier kan hitta en väg in i kroppen. Så nu gäller det att smörja! Det som gör det extra tufft är också att talgkörtelproduktionen som hjälper till med att hålla huden mjuk och smidig upphör att producera fett när det är minusgrader ute. Men så fort du kommer in i värmen,börjar den jobba igen.
Huden påverkas av flera olika faktorer. Arvsanlagen kan vi inte styra över men däremot livsstilen. Frisk luft och motion är viktiga grundstenar. Men i dagens samhälle blir vi utsatta för väldigt många gifter och syntetiska ämnen och därför är det viktigt att vara väldigt kritisk när du handlar din mat t ex. Vad innehåller egentligen den där snabbmaten, färdigjorda såsen etc?
Naturliga produkter som är ekologiska är alltid bäst.